Voor 17:00 besteld, morgen thuisbezorgd
Pakket past door de brievenbus
Gratis verzending vanaf €15

Vitamines

Alles wat u moet weten over vitamines & mineralen 

Wat zijn vitamines?

Vitaminen zijn noodzakelijke bestanddelen van ons voedsel. Doordat vitamines niet of in onvoldoende mate in het lichaam gesynthetiseerd kunnen worden, moeten ze via het voedsel worden opgenomen. Gezonde voeding is dus noodzakelijk voor een gezond lichaam. Vitaminen vormen namelijk de bouwstenen van hormonen en andere regulerende stoffen in het lichaam, zijn essentieel voor het goed functioneren en dragen bij aan de groei en gezondheid van het menselijk lichaam. Vitaminen zijn terug te vinden in zowel plantaardige als dierlijke voedingsmiddelen.

Bij het volgen van een (eenzijdig) dieet, is het van belang dat men extra op de inname van voldoende vitaminen let. Onder andere vegetariërs, veganisten of mensen die weinig buiten komen, kunnen een grotere behoefte aan extra vitamines hebben.

Wat Zijn Vitamines Vitamines In SinaasappelsapWat Zijn Vitamines En Mineralen Vitamines In Sinaasappelsap

Vet- en wateroplosbare vitamines

Vitaminen worden ingedeeld in twee groepen: de in vet- en de in wateroplosbare vitamines. In totaal zijn er 12 vitaminen bekend. Er worden meerdere stoffen vitaminen genoemd, zoals in allerlei vitaminepreparaten, maar deze stoffen kunnen we dan wel zelf aanmaken of zijn niet-essentieel, waardoor ze wetenschappelijk geen vitaminen zijn. De vetoplosbare vitaminen worden opgeslagen in het vetweefsel van ons lichaam en zijn hierdoor langer in het lichaam opgeslagen. Deze vitaminen hebben een groot aantal uiteenlopende functies variërend van het gezichtsvermogen (vitamine A) tot het in stand houden van de calciumbalans (vitamine D).

Anders dan de vetoplosbare vitaminen kan het lichaam de wateroplosbare vitaminen (met uitzondering van vitamine B12) niet al te lang opslaan; een overschot verlaat het lichaam vrij snel bij urineren. De wateroplosbare vitaminen moeten daarom regelmatig worden aangevuld door middel van onze voeding en aanvullende voedingssupplementen. Deze vitaminen, met name de B-vitaminen, hebben vooral een functie als hulpstof bij tal van enzymreacties in het metabolisme en zijn daarmee van belang voor het vrijmaken van energie uit voeding en de vorming van bouwstenen voor lichaamsweefsel.

Hieronder ziet u een overzicht van vet- en wateroplosbare vitamines:

Vetoplosbare vitaminen

 • Vitamine A
 • Vitamine D2 en vitamine D3
 • Vitamine E
 • Vitamine K1 en vitamine K2

Ezelsbruggetje: KADE

Wateroplosbare vitaminen

 • Vitamine B1 (thiamine)
 • Vitamine B2 (riboflavine)
 • Vitamine B3 (niacine)
 • Vitamine B5
 • Vitamine B6
 • Vitamine B8 (biotine)
 • Vitamine B11 (foliumzuur)
 • Vitamine B12 (methylcobalamine)
 • Vitamine C

Het verschil tussen vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen worden vaak door elkaar gehaald of vergeleken, en dat is logisch. Beide dragen namelijk bij aan een gezonde levensstijl en zijn te vinden in ons dagelijkse voeding. Het belangrijkste verschil tussen vitaminen en mineralen is een scheikundig verschil. Vitaminen komen uit de levende natuur en kunnen door sommige dieren of planten gemaakt worden. Terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding dan wel water.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor beide zijn wisselend en afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, gewicht en levensstijl. In het geval dat men langdurig en veel stress ervaart of rookt, bestaat een extra behoefte aan vitamine C. Of indien men weinig zonlicht opvangt (bijvoorbeeld tijdens de winter), kan het innemen van extra vitamine D het lichaam goed doen. Vegetariërs of veganisten hebben, doordat zij geen dierlijke producten tot zich nemen, veelal (extra) behoefte aan ijzer, vitamine B12 en Omega-3.

Verkrijgbaar bij Vitamines Nederland

Vitamines Nederland verkoopt vitaminen en mineralen die u ondersteunen bij een gezond leven. U vindt de vitamines en mineralen terug in onder andere multivitaminen, vitamine en mineraal complexen en enkelvoudige vitaminen en mineralen. Alles om u zo goed mogelijk te helpen. 

Zie onderstaand onze vitaminen en mineralen in ons assortiment: